Meer nieuws

Nederland hartveilig door landelijk dekkend AED-netwerk

Geplaatst op: 06-12-2021 | Geschreven door: AED Solutions Nederland hartveilig door landelijk dekkend AED-netwerk

Volgens de Hartstichting kan in heel Nederland binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Het landelijk netwerk van vrijwilligers die met een AED kunnen helpen bij een hartstilstand is gegroeid tot 245.000 personen. Dit waren er vier jaar geleden 170.000. Ook het aantal AED’s is de afgelopen jaren flink gegroeid. Verspreid over het land hangen er nu bijna 24.000, tegenover 12.000 AED's vier jaar geleden.

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Met behulp van een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan een persoon met een hartstilstand worden gereanimeerd. Daarbij zijn de eerste 6 minuten cruciaal voor de grootste overlevingskans. Door het netwerk van 245.000 Nederlanders kan in heel Nederland binnen zes minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Volgens de Hartstichting is hiermee een landelijk dekkend reanimatienetwerk gerealiseerd.

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC valt op te maken dat meer mensen een hartstilstand thuis overleven, aldus de Hartstichting. Bijvoorbeeld in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar langdurig onderzoek werd gedaan, steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26 naar 39 procent doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen. De onderzoekers stellen dat de meeste mensen die een hartstilstand krijgen op dat moment thuis zijn. De onderzoeksresultaten laten zien dat de inzet van burgerhulpverleners ervoor zorgt dat slachtoffers van een hartstilstand thuis sneller hulp krijgen. De tijd tussen de melding bij de meldkamer en de eerste schok om het hartritme te herstellen, daalde van 11 minuten en 42 seconden naar 9 minuten en 18 seconden. Het aantal mensen dat nog niet gereanimeerd was voordat de ambulance aankwam, daalde van 22 procent naar 9 procent, Bij 16 procent van de patiënten dienden burgerhulpverleners met een AED de eerste schok toe om het hartritme te herstellen. 

Jaarlijks worden volgens de Hartstichting circa zeventienduizend mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Eind vorige eeuw was de overlevingskans van deze groep nog 9 procent, nu is die bijna 25 procent. 

Bron: Hartstichting

Terug naar overzicht
Zoll Prestan Cabinaid Philips Primedic Stryker
Tevreden Klantgarantie De AED Specialist 30.000 AED’s geleverd Vanaf €75 gratis verzending
Vergelijken 2