Meer nieuws

Rookmelders in alle woonhuizen verplicht vanaf 1 juli

Geplaatst op: 17-05-2022 | Geschreven door: AED Solutions Rookmelders in alle woonhuizen verplicht vanaf 1 juli

Rookmelders zijn per 1 juli 2022 verplicht en zeer belangrijk om je huis een stuk veiliger te maken. Een rookmelder waarschuwt jou namelijk op tijd als er een beginnende brand is. Als er rook vrij komt geeft de rookmelder een luid geluidssignaal af dat door het hele huis en zelfs in je slaap te horen is. Sinds 2003 gold de rookmelderverplichting voor nieuwbouwhuizen en per 1 juli stelt de overheid rookmelders verplicht voor elke verdieping in bestaande woningen.  

Waar moet ik op letten bij het kopen van een rookmelder?
Rookmelders met batterijen die je elk jaar moet vervangen lijken voordelig in aanschaf maar daar komt gemiddeld nog € 20,- bij (9 jaar x 1 of 2 nieuwe batterijen). Daar komt bij dat je er elk jaar aan moet denken om de batterijen tijdig te vervangen. Dat maakt ze minder aantrekkelijk en betrouwbaar en vaak ook duurder dan eerst gedacht. Wij adviseren daarom rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan.

Daarnaast is het belangrijk om altijd voor een goedgekeurde rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604 te kiezen. Het keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Waar moeten de rookmelders hangen
Ons advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. 

Waarom een rookmelder kopen
Er gaat niets boven veiligheid in huis. Wacht niet te lang met bestellen maar hang ze nu op. Rookmelder Fireware Angel ST-622 is zelfs te bedrukken met een eigen logo. 

Bestel rookmelder  

Terug naar overzicht
Zoll Prestan Cabinaid Philips Primedic Stryker
Tevreden Klantgarantie De AED Specialist > 40.000 AED’s geleverd Vanaf €75 gratis verzending
Vergelijken 2